Kort om den franska bulldoggens ursprung och historia

Den franska bulldoggen är en omtyckt ras – och vi förstår varför. Rasen har tillkommit som ett resultat av korsningar mellan flera olika raser.

Det finns olika spekulationer kring dess härkomst men den har troligtvis anor ända tillbaka till det antika Grekland och romerska kejsardömen. Kanske är det lite mindre viktigt var rasens egentliga ursprung är, den är fortfarande en älskvärd ras.

Under den senare del av 1800-talet fanns det många entusiastiska uppfödare av rasen Bulldog, speciellt i Frankrike. I Paris charmade rasen överklassen och artistvärlden med sitt egenartade utseende. Man tror att det var under den här tiden om rasen också fick sin prägel på grund av dess popularitet. Den präglades mycket att det gjorde väldigt mycket korsningar av de som avlade rasen.

Vad som är säkert är att när rasen väl avlats fram, vann den genast mark hos både societeten och i de mer konstnärliga kretsarna. I moderna Paris fick rasen sin egen klubb 1880 och sedan dess har denna speciella krabat både fått standardisering och gjort entré som utställningshund, vilket måste ha passat utmärkt för den strålkastarbenägna hunden. Rasen kom först till Sverige 1913. Det skulle dock dröja ända fram tills 1982 innan en svensk rasklubb bildades.

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *