Fransk Bulldog som sällskapshund

Den franska bulldoggen är byggd som en liten stridsvagn och är en kort och muskulös hundras. De härstammar trots sitt namn troligen ifrån England och är framavlad dels från rasen engelsk bulldogg. ”Frallan” avlades fram som en knä- och sällskapshund och är idag i topp 20 populäraste hundraser, så du är inte ensam om att vara sugen på just denna ras. Om du vill veta mer om den rasen Fransk Bulldog’s historia kan du läsa mer om detta via länken.

Vad människor gillar med Fransk Bulldog

Om du är intresserad av en lite mindre hund som bär på en stor personlighet så är fransk bulldog en passande ras. Hunden beskrivs som humoristisk, trevlig och aktiv och är ypperlig som sällskapshund och kallas bland annat för ”hundarnas clown” eller ”frallan”.

Och du behöver inte stressa över att hunden kommer kräva långa promenader, eller hoppa runt en hinderbana. Den franska bulldoggen ser fördelar med att ta en rask promenad och sedan viga tiden åt att umgås med sin husse eller matte i hemmiljö.

Sannerligen, det här är en hund som tycker om att behaga sin ägare. Det gör den till en lojal familjevän och du får en fantastisk följeslagare som är kärleksfull och redo att umgås. Den vill gärna leka och behåller en valpighet långt upp i åldern, vilket vi tycker är helt fantastiskt. För det är många år under vilka du kan njuta av din spralliga vän eftersom den franska bulldoggen kan bli mellan 10 – 14 år. Då rasen vill att du ska ge dem odelad uppmärksamhet, brukar ett enmanshushåll vara att föredra framför en småbarns familj.

Den franska bulldoggen är dessutom omtyckt därför att den har en tendens att vara tyst. Generellt sätt är rasen inte skällig, däremot kan du förvänta dig att den gärna samtalar. En hemmakväll med småprat och mys är vad en fransk bulldog tycker om. Istället för att skälla föredrar den att snörvla och snarka. Har du en fransk bulldog kommer dessa oemotståndliga ljud med på köpet.

Hundens karaktäristiska drag

En fransk bulldog har flera särpräglade drag. Framförallt det karaktäristiska korta, kvadratiska och rynkiga huvudet. Öronen brukar beskrivas som fladdermusöron eftersom de står rätt upp. Öronen kuperas aldrig. Det är inte bara de många rynkorna som vi människor faller för utan även de stora, mörka ögonen som sitter brett isär. Kroppsformen ska vara kraftig med raka framben. Hundrasen ska ge ett kraftigt och kompakt intryck.

Kroppen är som bredast fram för att sedan smalna av vid höften. Länden är lätt välvd. Rasen har en standardhöjd vid manken på 30 cm och väger mellan 8 – 14 kg. Det är ett generellt snitt mellan hanar och tikar där hanarna i regel är större än tikarna. Svansen är medfött kort och den ska inte vara lång, men det förekommer att de är skruvade. Den franska bulldoggen kuperas aldrig. Den skruvade formen påminner lite om en grisknorr. Rasen finns i några olika färger som är godkända enligt rasstandarden och du kan se fransk bulldog tigrerad, ljus gulbrun, skäck och helt vit.

Avel och valpning

Eventuellt blir du kanske sugen på att ha små valpar så att fler kan få chansen att uppleva detta charmiga kraftpaket. Visst är det en lockande idé. Innan du sätter idén i handling följer några handfasta råd att tänka på, både när det gäller hanar och tikar.
Både hanar och tikar behöver följa de kriterier som finns kring avel för att hunden ska må så bra det går. Genom att följa avelkriterierna undviks bland annat avvikande beteenden som har negativ inverkan på hundarnas välmående så som andning, rygg- och skelettproblematik osv. Att frambringa en frisk valpkull är drömmen.

Tikarna har vanligen problem med naturlig valpning och behöver oftast hjälp genom kejsarsnitt. Eftersom detta är vanligt kan det vara en god idé att se över hundens försäkring om en valpkull skulle bli aktuell för dig. Framavlingen av självvalpande tikar, dvs. tikar som inte behöver snittas, är på uppgång och förhoppningsvis kan antalet snitt minska.

Alternativ till fransk bulldog

Emellanåt blandas den franska bulldoggen ihop med bostonterrier och bulldog. Dessa raser kan fungera som ypperliga alternativ om man eftersöker andra kvaliteter men gärna behåller så många utseendemässiga drag som möjligt.

För den som vill ha en mindre uppmärksamhetssökande följeslagare men likväl en sällskapshund, fungerar den pigga bostonterriern utmärkt. Täckningen och för rasen typiska färger skiljer sig åt från ”frallan”. En mer bastant kompis finner du hos bulldoggen, eller engelsk bulldog, som gärna väger runt 23 kg. Liksom fransk bulldog tar den engelska varianten det lugnt med promenaderna och springer inga maratonlopp.

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *