Den franska bulldoggens hälsa och behov av pälsvård

Som nybliven husse eller matte till en fransk bulldog behöver du vara medveten om att det finns några hälsoproblem som är återkommande för rasen. Dessa är framförallt andningssvårigheter, allergier men även olika typer av ryggproblem kan förekomma.

Den franska bulldoggen är en så kallad brakycel ras. Det innebär att nos och skalle är förkortade. När du väljer en hund med de dragen behöver du vara extra vaksam på att nosen inte är överdrivet kort och om hunden har stora, utstående ögon. Vissa problem kan då tillkomma så som ökad risk för ögoninfektioner och ögonskador. Ögonskadorna uppkommer för det mesta i samband med att ”frallan” troligtvis gett efter för sin nyfikenhet.

Även andningsbesvär är förekommande och det gör att hunden får svårt att reglera sin kroppstemperatur. Så under varma sommardagar kan du med gott samvete låta långpromenaderna vänta och istället slappna av i skuggan. Förvänta dig sällskap.

Förutom andningen behöver du vara medveten om att hunden kan få hudbesvär och eventuellt ha födoämnesallergier. Vanliga symptom på allergier är bland andra: svampinfektioner i öronen och tassarna, återkommande öroninflammationer, klåda på huden, rinnande ögon, återkommande urinvägsinfektioner, huden mellan tårna och trampdynorna kan bli röda och klia, furunkulos; både diarré och gasig mage är tecken på allergi, men kan också vara en övergångsgrej. Kanske någonting som slank ner i samband med kvarterspromenaden?

Pälsvård och grooming

Tycker du det vore kul att regelbundet trimma hundens päls i olika utföranden? Då får du nog se dig om efter en annan ras. Tack vare den korta, glänsande pälsen behöver du inte trimma hunden. Det räcker med att borsta den med en mjuk borste. Även de små öronen och de många rynkorna behöver lite extra omtanke. Du torkar skrynklorna helt enkelt rena och torra efter bad och andra äventyr med en mjuk handduk eller liknande. Öronen rengörs med bomullspaddar och klorna behöver kortas ned ungefär varje vecka.

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *