Att skaffa en fransk bulldog

Är du inne på att införskaffa en liten valp? Kanske har du kikat på just en fransk bulldogg, även så kallad ”fralla”. Denna hundras har under det senaste decenniet blivit väldigt poppis att äga och visst är franska bulldoggar otroligt söta. Men innan du tar steget och skaffar dig en ny livskamrat är det bra att ha lite koll på vad denna ras kräver och hur dem ska tas hand om på bästa sätt. Vi kommer hjälpa dig reda ut eventuella frågor du kan ha så att du själv kan ta beslutet om det är en fransk bulldogg du ska ha..

I och med att rasen i grund och botten avlades fram för att vara en sällskapshund passar denna typ av hund väldigt bra för familjen och även de som har barn i sitt hushåll. ”Frallan” är en väldigt lekfull ras som ofta trivs med att få all uppmärksamhet. Det är alltså en otroligt sällskaplig ras så hundarna trivs bra i hemmamiljö och när familjens fokus ligger på hunden.

Rasens temperament

Fransk bulldog är en lättsam och lojal hundras och väldigt uppmärksamhetssökande. Den är inte särskilt skällig men den ser till att göra sig hörd när den söker kontakt med dig. Rasen har ett ganska eget uttryck som är gullig och den kan vara väldigt bestämd. Läs mer om rasens temperament hittar här.

Rasens utseende

Dessa hundar är små och kompakta hundar som ofta beskrivs som stridsmaskiner. De har korta ben och ett brett ansikte. De brukar upp till ca 3 decimeter i mankhöjd. Vi har samlat några bilder på hunden i vår blogg du också kan läsa mer om frallans utseende.

Pälsvård och vanliga hälsoproblem

Pälsen kräver relativt lite vård, däremot så är det väldigt viktigt att du som hundägare rengör och torkar mellan hundens rynkor i ansiktet. Där kan det annars lätt fastna skräp och annat som kan ge hälsoproblem om det inte rengörs och sköts regelbundet. Så där kan du som hundägare få lägga ner lite extra tid.

Eftersom den franska bulldoggen har en kort och trubbig nos är det ett vanligt hälsoproblem för just denna ras att få problem med andningen. När nosen är för kort påverkar det hundens andningsförmåga och detta kan vara något att ha i åtanke innan du skaffar dig en valp. Hunden kan även få problem med ryggen, då ”frallan” har sin typiska kompakta kroppsbyggnad kan detta ge hälsoproblem med luxationer i ryggen vilket kan ge problem för hunden att röra sig normalt men kan även ge upphov till smärtor.

En populär ras

Att franska bulldoggs är så populära, det förstår vi. Det är en trevlig, sällskaplig och lättsam hund. Rasen trivs i princip överallt så länge den får vara med dig och inte behöver lämnas ensam. Aktivering och pälsvården är relativt minimal då den största uppoffringen av dig är att regelbundet rengöra mellan hundens rynkor. ”Frallor” har en del hälsoproblem som kan förekomma, men så länge du som hundägare regelbunden tar din hund på kontroller till veterinär och är lite uppmärksam på hunden mående så ska allt gå bra. Franska bulldoggar kan även dregla och snarka en del, men det är en typisk grej för denna ras att göra och som faktiskt kan vara lite gulligt och personligt.

Eftersom rasen är så pass lojal och gärna vill vara i centrum är detta en utmärkt ras att ha kring barn. Visst att ”frallor” kan vara lite lekfulla men oftast är dessa hundar mjuka och snälla mot små barn.

Liknande raser

Är du inne på att skaffa dig just en sällskapshund som den franska bulldoggen är finns det även andra raser som erhåller ungefär samma temperament och aktivering. Bichon Frisé är en liten sällskapshund men med mer pälsvård. Det finns också mops som är mindre än en ”fralla” men som fortfarande går under samma kategori då det gäller sällskapshundar eller kanske en pudel där det finns olika storlekar på hunden men som kräver mer pälsvård från din sida.

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *